Όχι άλλα ψέμματα … Επιτέλους κάποιος να πιστεύει αυτά που μας λέει!

Just another WordPress.com weblog

Επιτηρητής: Εχθρός ή φίλος ;

leave a comment »


 

Ας ξεκινήσουμε με το ποιό είναι το βασικό και κύριο δικαίωμα σου σε αυτό το Πανεπιστήμιο. Ποιό ; Το δικαίωμα στην γνώση ! Αυτό το κύριο και βασικό δικαίωμα σου είναι και η κύρια και βασική υποχρέωση των καθηγητών και του ιδρύματος του οποίου είσαι φοιτητής: Να σου μεταδώσουν γνώση !

Όχι μόνο γιατί για αυτό εσύ και οι γονείς σου πληρώνετε. Όχι μόνο γιατί για αυτό όλοι εμείς που σε διδάσκουμε και σε επιτηρούμε πληρωνόμαστε. Κυρίως γιατί η γνώση θα είναι το βασικό εφόδιο με το οποίο όταν αποφοιτήσεις θα διεκδικήσεις την θέση σου στην κοινωνία. Θα πρέπει να είναι και το βασικό εφόδιο με το οποίο θα διεκδικήσεις μία καλύτερη κοινωνία.

Κοίτα γύρω σου. Το κτίριο που βρίσκεσαι, τα φώτα απο πάνω σου, το στυλό που κρατάς, τα ρούχα που φοράς, το λεωφορείο με το οποίο ήρθες στις εξετάσεις, το κινητό που έχεις κάπου στην τσέπη σου. Όλα αυτά ενσωματώνουν γνώση. Όλα αυτά εφευρέθηκαν και εξελίχθηκαν απο ανθρώπους που κατείχαν και κατέκτησαν γνώση. Η κύρια διαφορά του σύγχρονου ανθρώπου απο τους ανθρώπους των σπηλαίων είναι το πλεόνασμα γνώσης.

Ας συμφωνήσουμε αρχικά λοιπόν σε αυτό: Βασικό δικαίωμα σου σε αυτό το Πανεπιστήμιο, και βασική υποχρέωση του, η γνώση !

Ας προχωρήσουμε σε κάτι άλλο. Σε μία υπόθεση: Βρίσκεσαι εδώ στις εξετάσεις απροετοίμαστος. Έχεις έρθει με σκοπό να αντιγράψεις, είτε με σκονάκια είτε με κάποιον άλλον -ποιός ξέρει ποιόν- τρόπο. Ας υποθέσουμε ότι δεν έχεις άτιμες δικαιολογίες: «Σιγά να μην διαβάσω, η λαμογιά στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος να την βγάλεις λάδι». Ας πούμε ότι οι δικαιολογίες σου είναι έντιμες και δίκαιες: «Δεν καταλάβαινα τίποτα στο μάθημα … Δεν μπορώ να κάθομαι να παπαγαλίζω 400 σελίδες βιβλίο … Τί άχρηστα και βαρετά πράγματα είναι αυτά που μαθαίνουμε …».

Όσο δίκαιες και να είναι οι δικαιολογίες σου, δεν σου δίνω δίκηο που πάς να ακυρώσεις το δικαίωμα σου. Θα μου πεις: «Και το δίκιο μου» ; Το δίκιο σου θα πρέπει να το αναζητήσεις κάποια άλλη ώρα, ατομικά ή συλλογικά, σε διάλογο με αυτόν που έχει υποχρέωση να σου παρέχει γνώση: «Έχω αμφιβολίες για την γνώση που μου προσφέρετε, δεν είμαι ικανοποιημένος. Τί μπορείτε να κάνετε για αυτό κύριε καθηγητά ; Αισθάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το ίδρυμα. Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό κύριε Πρύτανη;».

Αντιγράφοντας στις εξετάσεις, απεμπολείς το δικαίωμα σου στην γνώση. Και εγώ είμαι εδώ  -φίλος σου και όχι εχθρός σου- για να σε αποτρέψω. Είμαι εδώ για να σε εμποδίσω να στρουθοκαμηλίσεις και να πεις «Όλα καλά. Μπορεί να μην έμαθα τίποτα αλλά θα αντιγράψω και θα περάσω το μάθημα και ούτε γάτα ούτε ζημιά». Είμαι εδώ για να σε αναγκάσω τελικά να πεις είτε «αναγκάστηκα και διάβασα και κάτι έμαθα» είτε «αυτό που μαθαίνω δεν μαθαίνεται. Κάτι θα πρέπει να αλλάξει !».

Ξέρω σου φαίνεται άδικο και δύσκολο αυτό που σου επιβάλλω: Να χάσεις τώρα την δυνατότητα σου να περάσεις πανεύκολα ένα μάθημα με αντάλλαγμα τί ; Προσπάθεια και κόπο.

Θα σου πω όμως κάτι τελευταίο: Αν θέλεις πραγματικά να σταθείς κάποια μέρα στα πόδια σου, αν θέλεις να είσαι περήφανος για τα δικά σου κατορθώματα, αν θέλεις να ξεπεράσεις του γονείς σου και να μην είσαι μία ζωή στην σκιά τους, αν θέλεις να έχεις να δώσεις κάτι στα παιδιά σου, θα πρέπει να μάθεις να κοπιάζεις και να προσπαθείς. Χωρίς κόπο και θυσίες, μία ζωή θα είσαι μικρός. Σου αρκεί ;

 

Με εκτίμηση στην προσπάθεια σου (παρούσα και μελλοντική)

Ο επιτηρητής σου.

Advertisements

Written by kremmydasd

Ιανουαρίου 20, 2014 στις 1:46 πμ

Αναρτήθηκε στις Επικαιρότητα, Πανεπιστήμιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: