Όχι άλλα ψέμματα … Επιτέλους κάποιος να πιστεύει αυτά που μας λέει!

Just another WordPress.com weblog

Μία μεθοδολογική σημείωση για την «περικοπή κόστους» στο Δημόσιο

leave a comment »


Στην συζήτηση για την «μείωση και τον εξορθολογισμό» του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα διακρίνω στις εκατέρωθεν πλευρές, εκούσια ή ακούσια, μία μεθοδολογική θολούρα.

Την μεθοδολογική αυτή θολούρα την εντοπίζω στο ότι πότε η συζήτηση γίνεται για το «κόστος λειτουργίας του Δημοσίου» και πότε για τα «οφέλη λειτουργίας του Δημοσίου», ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ.

 

Ο τρόπος και η σειρά που θα πρέπει ΟΦΕΛΟΣ και ΚΟΣΤΟΣ να συνδυαστούν στην συζήτηση για την μείωση ή όχι (σε χρηματικούς όρους) του Δημοσίου Τομέα θα πρέπει να είναι:

1. Ποιά είναι τα ποσοτικά και ποιοτικά οφέλη που επιθυμούμε να παράγει προς την κοινωνία ο Δημόσιος Τομέας ;  (δεοντολογικό ερώτημα)

2. Για αυτό το δεδομένο ύψος υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα ποιό είναι το ελάχιστο και αρα ορθολογικό κόστος λειτουργίας ; (τεχνοκρατικό ερώτημα)

 

Το δεοντολογικό ερώτημα είναι αυτό στο οποίο εστιάζει η αριστερά, αλλά μένει εκει, αποφεύγοντας να προσδιορίσει την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. (πιθανόν για να αποκρύψει την απουσία πρότασης εφαρμογής)

Αντίθετα το τεχνοκρατικό ερώτημα είναι αυτό στο οποίο εστιάζει η φιλεύθερη δεξιά, αποφεύγοντας όμως να μας προσδιορίσει την απάντηση στο πρώτο. (πιθανόν για να μην δυσαρεστήσει τον πολύ κόσμο)

 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως για τις υπηρεσίες που προσφέρονται απο τον τρέχοντα Δημόσιο Τομέα, στο Ερώτημα 2, υπάρχουν σαφή περιθώρια για περικοπές δαπανών (απολύσεων συμπεριλαμβανομένων).

Ωστόσο εαν ο τρέχον Δημόσιος Τομέας είναι να παράγει τα Δημόσια Αγαθά στην ποσότητα και την ποιότητα που έχει σχεδιαστεί να παράγει, το κόστος λειτουργίας του (ερώτημα 2) δεν θα απείχε γενικά απο το τρέχον (εντελώς χοντρική εκτίμηση – δεν είμαι ειδικός).

Η αύξηση το παραγόμενου προϊόντος (ερώτημα 1), κρατώντας το τρέχον κόστος σταθερό (ερώτημα 2) απαιτεί τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου. Αναδιάταξη πόρων, αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου, απολύσεις προσωπικού, προσλήψεις προσωπικού κλπ.

 

Advertisements

Written by kremmydasd

Μαΐου 3, 2012 στις 1:01 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: