Όχι άλλα ψέμματα … Επιτέλους κάποιος να πιστεύει αυτά που μας λέει!

Just another WordPress.com weblog

ΣΚΑΙ και Ελαφόνησος

leave a comment »


Τους τελευταίους μήνες ο ράδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, ασχολείται εκτενώς με το «θέμα της ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ«.

Το θέμα ξεκίνησε περίπου τον Σεπτέμβριο με την αποκάλυψη της προσπάθεια οικοπεδοποίησης 6 στρεμμάτων στην παραλία Σίμου. Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε «νέα απειλή» για ακόμα 60 περίπου στρέμματα που ανήκαν στον κοινοτάρχη και τον αδερφό του.

Τέλος στην εκπομπή γυρίσματα ανακαλύφθηκε ότι το σχέδιο οικοπεδοποίησης είναι γενικευμένο, κυρίως απο κατοίκους του νησιού.

Αντιγράφω χαρακτηριστικά αποσπάσματα του σχετικού άρθρου, τα οποία θεωρώ ενδεικτικά των σημείων που θα αναλύσω παρακάτω:

Δίπλα στο εν λόγω οικόπεδο, σε ένα ολόκληρο τμήμα της πλαγιάς του Φράγκου, ντόπιοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες γης πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, είτε πουλώντας είτε χτίζοντας.  […]

Δεκάδες ακόμη στρέμματα στα Νησιά Παναγιάς, στην Κασσέλα, στην Φειδοσπηλιά και άλλες περιοχές έχουν οικοπεδοποιηθεί. Αυθαίρετοι δρόμοι διανοίγονται, κέδρα κόβονται και αμμοθήνες εκχερσώνονται. […]

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Γυρισμάτων για την κατάσταση στην Ελαφόνησο, είναι έντονη η φημολογία ότι κάποιοι θερμόαιμοι απειλούν να ρίξουν τον αναμεταδότη του ΣΚΑΪ στην περιοχή. […]

Στην συνέχεια αυτού του άρθρου θα επισημάνω κάποια σημεία που με ξενίζουν και που νομίζω πως χρήζουν προσοχής.

A. Η αποκαλυφθείσα οικοπεδοποίηση είναι αμφιβόλου παρανομίας

Δεν εχω καταλάβει εαν η «οικοπεδοποίηση» των 6 στρεμμάτων στην παραλία του Σίμου και η προσπάθεια «οικοπεδοποίησης» άλλων περιοχών της Ελαφονήσου είναι στα σίγουρα παράνομη.

Σίγουρα παράνομη, εννοώ με τον τρόπο που σίγορα είναι παράνομη η λειτουργία των λατομείων Μαρκόπουλου. Και αυτό γιατί, όπως κι ο ίδιος ο ΣΚΑΙ αναφέρει στα ρεπορτάζ του, υπάρχουν αποφάσεις επισήμων οργάνων της πολιτείας που επιτρέπουν την οικοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών.

Επιπλέον στα ρεπορτάζ  του ΣΚΑΙ επισημαίνεται διαρκώς ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που η οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης στην Ελαφόνησο είναι παράνομη.

Όμως, διαβάζοντας κανείς στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπιστώνει ότι:

Κατά τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες. […]

και επίσης ότι ο χαρακτηρισμός μίας περιοχής ως Natura 2000 είναι το πρώτο βήμα σε ένα σύνολο ενεργειών απο την κεντρική διοίκηση για την παραγωγή νόμων και διαταγμάτων που θα στοχεύουν στην «διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».

Άρα δεν νομίζω ότι μπορεί ασφαλώ να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες περιοχές Natura αποκλείουν κάποιου τύπου οικοδόμηση.

Σε κάθε περίπτωση, εαν η οικοπεδοποίηση είναι παράνομη, δεν βλέπω τον λόγο που ο σταθμός δεν προσφεύγει στα δικαστήρια.

Αντιθέτως, εαν ο σταθμός εκφράζει την, σεβαστή κατα τα άλλα, άποψη ότι η Ελαφόνησος θα πρέπει να διατηρήσει το φυσικό και παρθένο κάλλος της, τότε εγείρονται ερωτήματα και ενστάσεις που παρατίθενται ακριβώς παρακάτω.

Β. Τους κατοίκους της Ελαφονήσου τους ρωτήσανε ;

Ο ΣΚΑΙ έχει αποφασίσει για τους κατοίκους της Ελαφονήσου το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν. Αυτό της πολύ ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το καλοκαίρι οι Αθηναίοι παραθεριστές θα πρέπει να μπορούν να έρχονται να απολαμβάνουν την παρθένα φύση του νησιού και τις μαγευτικές παραλίες του χωρίς καμία αισθητική όχληση απο παρακείμενα κτίρια.

Οι κάτοικοι του νησιού τί λένε ;  Το νησί της Ελαφονήσου έχει 100 – 200 μόνιμους κατοίκους. Το ρεπορταζ του ΣΚΑΙ πόσο εκτενή έρευνα έκανε για να διαπιστώσει την στάση του ντόπιου πληθυσμού στη «επικείμενη οικοπεδοποίηση» ;

Έχω την αίσθηση πως η συγκεκριμένη πτυχή του θέματος σκόπιμα αποσιωποιείται.

Μου φαίνεται πολύ λογικό για τους κατοίκους της Ελαφονήσου να επιθυμούν μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτό ακριβώς το εισόδημα που θα τους επιφέρει η «αξιοποίηση» της ιδιοκτησίας τους.  Το ίδιο ακριβώς είδος αξιοποίησης που επέλεξαν οι προηγούμενες και νυν γενιές Αθηναίων παραθεριστών για το παρθένο Αττικό περιβάλλον. [Ποιός απο τους τελευταίους αρνήθηκε την αντιπαροχή ;]

Εαν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, όταν στερείς ένα εν δυνάμει εισόδημα απο κάποιον, θα πρέπει να του το επιστρέφεις με κάποιον τρόπο. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε – αναγνωρίσουμε την πραγματική τιμή της διατήρησης της παρθένας φύσης στην ελαφόνησο και να την δώσουμε στους κατοίκους της. Μόνο όταν αποδώσουμε αυτή την τιμή θα μπορούμε να καυχηθούμε ότι μας νοιάζει πραγματικά -και όχι ανέξοδα, η διατήρηση του περιβάλλοντος του νησιού.

Τέλος, εκτιμώντας ότι ο ΣΚΑΙ είναι το μόνο σοβαρό κανάλι στο σύγχρονο ελληνικό τηλεοπτικό φάσμα, θέλω να θέσω το εξής ερώτημα:

Γ. Μπορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να λαμβάνουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία ;

Η απάντηση μου δεν θα είναι ούτε απολύτως καταφατική ούτε απολύτως αρνητική. Με αφορμή την στάση του ΣΚΑΙ για την ελαφόνησο, απλώς θα επισημάνω κάποιους κινδύνους που συνεπάγεται η ανάληψη ενός τόσο ενεργού ρόλου απο ένα ΜΜΕ :

Η δυνατότητα του Μεσου να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις απόψεις του είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη απο αυτή ενός ατόμου ή μίας περιορισμένης σε δύναμη ομάδας. Τέτοια είναι η κοινωνία της Ελαφονήσου.

Φανταστείτε ας πούμε να αποφασίσουν ότι θα προχωρήσουν με άλλο μοντέλο ανάπτυξης απο αυτό που «προωθεί» ο ΣΚΑΙ. Μέσα σε νόμιμα πλαίσια βέβαια. Ποια πιθανότητα έχουν να επικρατήσουν σε μία επικείμενη επικοινωνιακή μάχη ; Ακόμα κι αν είχαν δίκηο, η πιθανότητα αυτή είναι μηδαμινή.

Εκ μέρους του Μέσου, απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα στην διαχείριση του ασυμβίβαστου πολλές φορές ρόλου του «μοχλευτή γεγονότων» και του «πληροφορητή γεγονότων».Advertisements

Written by kremmydasd

Νοέμβριος 18, 2008 στις 11:03 μμ

Αναρτήθηκε στις Επικαιρότητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: