Όχι άλλα ψέμματα … Επιτέλους κάποιος να πιστεύει αυτά που μας λέει!

Just another WordPress.com weblog

Τί έχει η δική μου Αριστερά …

leave a comment »


Εξ αφορμής του κειμένου του Λ. Λουλούδη Τι έχει και τι δεν έχει η «δική μου» Αριστερά

Η δική μου Αριστερά, δεν διαθέτει ιστορία και ταυτότητα. Η τριακονταπενταετής της διαδρομή μου είναι άγνωστη. Και κυρίως αδιάφορη. Αδιάφορη γιατί, απο τα λίγα που γνωρίζω, όντας η ιστορία της  τόσο πολυδαίδαλη, ο χρόνος και ο κόπος που θα σπαταλήσω για να μπορέσω να εντρυφήσω σε αυτήν, θεωρώ, θα είναι δυσανάλογος με την γνώση που θα αποκομίσω. Άλλωστε, οι άνθρωποι που (κυρίως) διαμόρφωσαν και (δευτερευόντως) διαμορφώθηκαν απο αυτή την ιστορία είναι αρκετά κοντά μου για να μπορώ να εξάγω χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν είναι της ώρας και της στιγμής να μιλήσω για αυτούς τους ανθρώπους και τα (λαθεμένα ή όχι) συμπεράσματα μου.

Η δική μου Αριστερά, είναι προϊόν καθαρής σκέψης. Καθαρής λέγοντας εννοώ στην διάσταση του χρόνου. Εννοώ σκέψης που ξεκινάει σήμερα και κοιτάζει το αύριο. Δεν με νοιάζει τί ήταν η Αριστερά. Υπο αυτή την έννοια η δική μου Αριστερά θα μπορούσε να έχει κι άλλο όνομα. Κι αυτό γιατί, λίγους ανθρώπους μπορώ να φανταστώ που στο άκουσμα της λέξης «Αριστερά» δεν κινούν την σκέψη τους στην διάσταση του χρόνου, κατα κύριο λόγο προς τα πίσω. Έτσι μιλώντας για την «δική μου Αριστερά» ίσως να μπερδέψω μερικούς. Όμως, δεν ονομάζω την «δική μου Αριστερά» αλλιώς γιατί πιστεύω πως τα θεμέλια της έννοιας Αριστεράς, της δικής μου και κάποιων άλλων, είναι κοινά.  Τα πανωσηκώματα, είναι άλλη ιστορία.

Έτσι λοιπόν, η δική μου Αριστερά βασίζεται στα εξής θεμέλια:

α. Ο άνθρωπος είναι ένα ον σε οργανική συνάφεια με τον υλικό κόσμο και έχει τον έλεγχο του. Η ύλη του είναι απαραίτητη και χρήσιμη αλλά έχει ο άνθρωπος εγγενώς την δυνατότητα να την ξεπερνά. Το πρόβλημα του ξεπεράσματος ή μη της υλικής ανάγκης προκύπτει κατα βάση στην σχέση του ανθρώπου με τους ομοίους του. Ο άνθρωπος είναι πιο πολύ Κοινωνικό Ον από ότι είναι Υλικό Ον. Το αρχέγονο πρόβλημα της οικονομικής επιστήμης «περιορισμένοι πόροι, απεριόριστες ανάγκες» η δική μου Αριστερά το θεωρεί ανακριβές. Πιο σωστά θα ήταν «περιορισμένοι πόροι, ανάγκες που αυτο-περιορίζονται απο τις ανάγκες των άλλων». Φυσικά το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πάρα πάρα πολλές προεκτάσεις. Δεν νομίζω ότι έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με αυτές.

β. Η δική μου Αριστερά θέλω να εμφορείται απο ανθρώπους ηθικούς. Ηθικούς όχι με την έννοια κάποιας συγκεκριμένης ηθικής. Ηθικούς με την έννοια της σύμπλευσης της πραγματικής προσωπικής τους ηθικής και της ηθικής που εκφράζουν δημόσια. Είναι ανήθικος αυτός που στηρίζει την αξιοπρέπεια των μισθωτών και τους αγώνες τους για αυτήν και ταυτόχρονα την τσαλακώνει όταν πρόκειται για τους δικούς του μισθωτούς. Εκεί έγγειται κι ο βασικός ενδοιασμός μου για το πώς ένας πλούσιος μπορεί να έχει ιδεολογία που να στηρίζει τους φτωχούς. Τουλάχιστον στην σημερινή εποχή. Όταν ξέρουμε πως ο πλούτος, κυρίως βασίζεται στην άμεση ή έμμεση ή πολύ έμμεση εκμετάλλευση των φτωχών.

γ. Η δική μου Αριστερά βασίζεται πάνω στην αυτοκριτική και την αυτοδιόρθωση. Όποιος δεν μπορεί ιδιωτικά και δημόσια να πεί πως έσφαλλε, να παραδεχθεί πως δεν έχει γνώση για κάποιο θέμα, να αποδεχθεί πως κάποιος άλλος ίσως κι να έχει περισσότερο δίκηο, απλά δεν χωράει στην δική μου Αριστερά. Όποιος διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα είναι σε άλλη Αριστερά. Όποιος αρνείται να αναγνωρίσει πως κάποιος άλλος μπορεί να κάνει την δουλειά καλύτερα και αρνείται να παραιτηθεί, είναι κι αυτός σε άλλη Αριστερά.

δ. Η δική μου Αριστερά βασίζεται στην διάθεση για αλλαγές και προόδο. Δεν επιθυμεί να διαιωνίζει το παρελθόν, να αντιστέκεται στο μέλλον. Κι αυτό σε όλα τα επίπεδα: Προσωπικό, κοινωνικό, τεχνολογικό …

ε. Η δική μου Αριστερά ξεκινά την Αριστερά απο το κοντινό της περίγυρο. Η σχέσεις των αθρώπων που την αποτελούν είναι Αριστερές. Αλλιώς, εαν έχεις χάσει την μπάλα στην δική σου περιοχή, είναι απίθανο να την κατευθύνεις στον στόχο.

Αυτά προς το παρόν.

Ίσως αύριο μου έρθουν κι άλλες ιδέες ….

Advertisements

Written by kremmydasd

Οκτώβριος 4, 2008 στις 2:33 πμ

Αναρτήθηκε στις Κείμενα Μανιφέστο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: